Ajax is OK – maar voor hoe lang?

Frankwatching had een paar weken geleden een interessante opsomming van wat er momenteel speelt op Ajax-gebied. Hoewel de top 10 lijst die hij noemt niet echt gaat over start-ups, maar meer over interessante applicaties die op basis van Ajax zijn ontwikkeld, vind ik de reactie-thread weer boeiend. Zoals zo vaak ‘ontaardt’ de discussie in een technisch verhaal, waarin Ajax wordt afgemeten aan Flash, en zaken als browsercompatibiliteit erbij worden gehaald. Allemaal relevant, maar het leidt af van waar het in mijn ogen werkelijk om gaat, namelijk een (kleine) revolutie op het gebied van user experience.

Hoe je het wendt of keert, HTML heeft zijn beste tijd wel gehad. Begonnen als taal om eenvoudige, statische pagina’s weer te geven – die het ook nog redelijk deden via een modem – zijn we anno 2005 beland in een always-on, breedband tijdperk. En dat biedt nieuwe mogelijkheden. Met Ajax perst HTML er alles uit wat er nog inzit, Macromedia (Adobe?) maakt van Flash steeds een rijkere omgeving, Start.com lanceert de ‘Gadgets‘. Op hetzelfde moment komen vanaf de desktop-kant de Widgets (Apple, Yahoo Konfabulator) eraan. En wachten we op wat Windows Vista te bieden gaat hebben.

Ik verwacht dat we over een paar jaar schamper lachen over wat we destijds met HTML voor elkaar probeerden te krijgen. De door Frankwatching genoemde voorbeeldapplicaties zijn fraai, maar wat mij betreft slechts het begin.

En nu ik toch het podium heb, dan maar meteen reclame maken voor een door mijn bedrijf ontwikkelde Ajax applicatie.

Delen

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *