Hoe goed is het design van mijn site?

Jacob NielsenJacob Nielsen – web design guru – heeft vorige week zijn ‘Top Ten Web Design Mistakes‘ over 2005 gepubliceerd. Snel kijken hoe mijn eigen site eraf komt natuurlijk!

1. Legibility Problems
Te kleine fontgrootte – voor de ‘gewone’ content OK, mijn rechter sidebar is misschien wat klein. Maar dat kan voor de slechtzienden gelukkig eenvoudig vergroot worden in de browser.

2. Non-Standard Links
Maak duidelijk wat klikbaar is, en wat al bezocht is – oei, daar ga ik de fout in! Kwestie van mijn stylesheet aanpassen, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd; het wordt snel erg druk lijkt me.

3. Flash
Gebruik Flash met mate, en niet voor ‘nutteloze’ zaken – ik gebruik (nog) helemaal geen Flash.

4. Content That’s Not Written for the Web
Is natuurlijk vrij subjectief; ik doe mijn best, maar het is niet aan mij om te beoordelen of dat lukt. Nee, dan mijn collega Femke. Ze blogt nauwelijks meer, maar de verhaaltjes zijn stuk voor stuk juweeltjes.

5. Bad Search
Nielsen merkt op dat het ‘herstellen’ van een slechte zoekfunctie veel werk kost. Terecht. Ik gebruik de standaard met WordPress meegeleverde zoekfunctionaliteit, en volgens mij werkt die goed.

6. Browser Incompatibility
De narigheid met browsers is dat je al snel achterloopt en je hele site weer om kan gooien. Gelukkig gaan de browserontwikkelingen de laatste tijd niet zo hard, en conformeren ze aan de W3C standaarden. WordPress ook, dus mijn site is volledig compatibel.

7. Cumbersome Forms
Het enige formulier dat in mijn site zit, is om een reactie te plaatsen. Deze is heel basaal, dus ook hier loop ik geen strafpunten op.
Overigens is het een terecht punt, dat veel formulieren die je op het web tegenkomt om te huilen zijn. RIA’s/AJAX zijn wat mij betreft de toekomst.

8. No Contact Information or Other Company Info
Niet zo relevant voor een weblog lijkt me. Je kunt me bereiken per mail, of liever nog door te reageren op een post. Ik herken het wél, het gemis aan een adres of een telefoonnummer op een site. Ik kan me voorstellen dat een bedrijf hier een bijbedoeling mee heeft, maar het werkt vaak averechts.

9. Frozen Layouts with Fixed Page Widths
Een pagina die niet meeschaalt als het venster kleiner wordt – daar heeft mijn site niet onder te lijden.

10. Inadequate Photo Enlargement
Nielsen irriteert zich eraan dat als je een foto vergroot, je nog steeds dezelfde foto ziet, maar dan groter. Neem in de plaats hiervan een foto met hogere resolutie, en vergroot díe. Hiervan maak ik op mijn site geen gebruik.

Conclusie: ik kom er voor 2005 vrij genadig vanaf, alleen moet ik aandacht besteden aan fontgrootte en hyperlinks…

Delen

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *