Web2.0 of Web0.0?

Web 2.0 meme mapYme haalt op Ymerce een ‘Web 2.0 meme map‘ van Tim O’Reilly aan. De plaat beschrijft een aantal online trends en applicaties die dit ondersteunen. O’Reilly, CEO van de uitgeverij met dezelfde naam, wijdt er een uitgebreid artikel aan. Interessant genoeg om er kennis van te nemen, met name omdat er een hele rits applicaties voorbijkomt die momenteel het front van de hypecurve vormen.

Bezwaar tegen het artikel vind ik dat het de transitie van Web1.0 naar Web2.0 nogal vanuit de applicaties benadert: vroeger had je DoubleClick, tegenwoordig heb je Google AdSense; vroeger had je Akamai, tegenwoordig heb je Bittorrent.

In mijn optiek ging (of gaat) het bij Web1.0 om een revolutionair nieuw kanaal, het internet. Waar het bij dit kanaal met name om te doen was, is ‘content push’. Websites en portals waren erop gericht om de consument te bestoken met zoveel mogelijk content. ‘Eyeballs’ was het magische woord.

Web2.0 voltooit de transitie van het internet naar een volwassen kanaal. Internet is integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Je ‘gaat’ niet online, je ‘bent’ online. Je ‘bekijkt’ geen content, je ‘doet dingen’ door gebruik te maken van internet. Web1.0 was ‘content/data centric’, Web2.0 is ‘user centric’. In dat opzicht is ‘user-generated content’ eigenlijk een verkeerde benadering. De ‘content generating user’ dekt de lading beter.

Alle applicaties die genoemd worden – Bittorrent, eBay, Amazon, Flickr, RSS, Greasemonkey, Ruby on Rails, Podcasting – zijn voorbeelden hiervan. Bittorrent verhoudt zich niet zozeer tot Akamai in het verleden, maar is een evolutie van het dubbele cassettedeck en de videorecorder. eBay is het nieuwe lokale Sufferdje (letterlijk, als we het advies van Craigslist mogen geloven), Flickr verenigt het fotoalbum en de dia-avond, en ga zo maar door.

Wat mij betreft is Web2.0 een misplaatste term, en sluit ik me aan bij Dave Winer, die zegt dat “Web 2.0 is a marketing concept used by venture capitalists and conference promoters to try to call another bubble into existence.”
Het Web wordt onzichtbaar, omdat het integraal onderdeel uit gaat maken van ons dagelijks handelen. Leve Web0.0!

Delen

Reacties

reacties

2 gedachten over “Web2.0 of Web0.0?

  1. Pingback: De Tonsument - Over digitale trends, muziek, sport en van alles… » Blog Archive » Web2.0 - nog een matrix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *