Een basiskamp opzetten

BasecampSinds enkele maanden gebruikt mijn bedrijf Basecamp als extranetapplicatie. Basecamp is de project management tool van 37Signals. Basecamp is één van de bekendere exponenten van de Web2.0-orkaan, die momenteel over de online wereld raast.

Ik ben er zelf erg enthousiast over. Belangrijkste reden is de eenvoudige user interface – sowieso een kenmerk van Web2.0-applicaties. Over-the-top design is uit, functioneel is in. Bij Basecamp is het in één oogopslag duidelijk wat je kunt doen (en misschien nog wel belangrijker: wat je níet kunt doen). Daarnaast voegt Basecamp, geheel in stijl van de ‘perpetual beta‘, iedere paar weken weer een nieuwe feature toe. Het weblog-karakter komt tot uitdrukking in het feit, dat het laatst geplaatste bericht of bestand altijd bovenaan staat. Tenslotte is het gebouwd met de steeds populairder wordende scripttaal ‘Ruby on Rails‘ (let op de ‘yellow fade‘ als je een bericht geplaatst hebt – erg cool). Probeer het product eens uit: de trial licentie is 30 dagen geldig, en vervolgens betaal je een vrij beperkt bedrag per maand (zeker vergeleken met de ‘traditionele’ project management tools).

Een paar dingen zijn overigens voor verbetering vatbaar. De maximale bestandsgrootte is 10 MB. Als je werkt met presentaties met grote afbeeldingen ga je daar al snel overheen. Daarnaast is het gedrag van Basecamp soms wat onvoorspelbaar; met name de emailnotificatie zodra een bericht is geplaatst komt wat inconsequent op me over. En tenslotte mis ik nog de ‘open API’. Maar die zal toch binnenkort wel komen?

PS Nog een aanrader: de weblog van 37Signals: Signal vs Noise, “about design, customer experience, entertainment, politics, Basecamp, Backpack, products we like, small business, ourselves, and more.

Delen

Reacties

reacties

3 gedachten over “Een basiskamp opzetten

  1. Zelf ben ik ook erge fan van elke virtuele community waar je bestanden kunt delen en daarover communiceren. Bij mijn vorige werkgever is er een levendige wereld van allerlei communities (toen ik er zat nog in Lotes Notes) op relevante onderwerpen maar ook rondom klanten. Net zoals ik als klant ook Basecamp gebruik. Dusse vurrrall zeu durgaan 😉

  2. En als je iets minder te regelen hebt maar dat ook prettig, snel en inzichtelijk wilt delen dan is Backpack een aanrader. Van dezelfde makers en wat beperkter (volgens hun credo “less is better”) maar wel met API, bijvoorbeeld in combinatie met widget voor Apple’s Expose te gebruiken. En vreemd genoeg zonder de beperking van 10 mb maximale bestandsgrootte; heb er al files van meer dan 50 mb gepost.

    Als toch eens alle webapplicaties zo goed zouden werken *zucht*…

  3. Pingback: De Tonsument - Over digitale trends, muziek, sport en van alles… » Blog Archive » Even terug naar de basis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *