Exalead de nieuwe Google?

ExaleadTerwijl Google zich meer en meer begint te verbreden, durven andere partijen zich nog steeds op de zoekmachinemarkt te storten. Een voorbeeld is Exalead, van Franse origine. Waar de Google zoekmachine gebaseerd is op eenvoud, richt Exalead zich meer op een rijke user interface.

Zoek in Exalead bijvoorbeeld op IPTV. Het resultaatscherm wordt (standaard) verdeeld in drie kolommen. De middelste kolom toont de zoekresultaten, de rechter kolom thumbnails van deze resultaten. De linker kolom is het meest interessant; deze rubriceert het zoekresultaat namelijk. Ten eerste gebeurt dit door middel van termen die gerelateerd zijn aan de zoekterm: IPTV services, set-top boxes, Triple Play, maar ook Iowa Public Television. Door een gerelateerde term te selecteren, komen de resultaten die hiermee te maken hebben hoger in de resultatenlijst te staan. Interessanter is de omgekeerde optie: je kunt gerelateerde termen ‘verwijderen’ (zoals in dit geval Iowa Public TV – die bedoelde ik niet met IPTV), zodat deze resultaten geheel verwijderd worden.
Andere rubriceringen zijn op basis van categorieën (Computers, Business and Economy), locatie (Noord-Amerika, Europa) en document type (pdf, doc).

Als je op een resultaat klikt, opent de site zich in een preview window, waarbij direct de mogelijkheid geboden wordt het document te vertalen. Andere features: selecteren van audio- en rss-bestanden, zoeken van varianten van bepaalde woorden, fonetisch zoeken, sites bookmarken, en nog veel meer. Je moet er wat tijd in steken om er vertrouwd mee te raken, maar het biedt een heel andere ‘zoekbeleving’ dan Google.

Delen

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *