Virtuele politie

Pas op!Bekend zijn inmiddels de verhalen van ‘misdaden’ die gerelateerd zijn aan online gaming. Neem bijvoorbeeld Habbo Hotel, waar kinderen online bestolen worden van meubels en geld. Of het (enige voor mij bekende) exces, waarbij een Chinese gamer een ander doodstak omdat hij diens online geleende zwaard had doorverkocht.

Zou onze politie aandacht besteden aan online vergrijpen? Wat gebeurt er als een meisje met haar moeder aangifte komt doen van diefstal van 1000 credits? Waarschijnlijk geeft de dienstdoende politieman vriendelijk een formuliertje, en gebeurt er vervolgens niets mee.

Zou er iets te zeggen zijn voor een online politiekorps? Je hebt momenteel al moderators, die in staat zijn iemand een vermaning te geven of helemaal uit te sluiten van een bepaald spel. Maar dat is niet het online equivalent van de sterke arm. Een online ‘misdadiger’ zou bestraft moeten kunnen worden met het betalen van een boete in de vorm van credits. Of zelfs een aantal weken virtuele gevangenis: zodra je online gaat, heb je slechts zeer beperkt toegang. Dat kan echter alleen als iemand altijd zijn digitale ID bij zich heeft (dus identificeerbaar is), en zo ver zijn we nog niet.

Maar goed, de politie is er niet alleen voor om boeven te pakken en boetes uit te delen. Ook moet natuurlijk het verkeer gereguleerd en hulp verleend. Hoe kunnen we deze taken naar het online kanaal vertalen?

Delen

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *