Een ander soort SPIM?

AIM SPIMSPIM is spam via de Instant Messenger. Concreet houdt dit in dat ongewenste berichten worden verstuurd door ‘iemand’ die op je buddy list staat. Meestal gebeurt dit doordat een gebruiker – zonder expliciet te accepteren – buddies toelaat tot zijn lijst. In andere gevallen gebeurt dit doordat je een ‘chatbot’ hebt toegevoegd aan je lijst, en deze plotseling tegen je begint te praten. Een voorbeeld is de Alice bot, die (mij althans) continu ringtones probeert te verkopen. Daarnaast prijst Alice via de email wintersportvakanties aan. Los van deze ongevraagde informatie is Alice overigens een van de leukste chatbots in Nederland.

Maar terug naar SPIM. Bezitters van de Instant Messenger AIM (die van AOL) kregen ineens ongevraagd twee extra buddies in hun lijst. Dat lijkt me niet echt de bedoeling; een gebruiker moet te allen tijde zélf kunnen bepalen wie zijn (virtuele) vrienden zijn. Ik hoop daarom niet dat MSN dit voorbeeld gaat volgen; dan zou het snel gedaan kunnen zijn met de populariteit van de Instant Messenger.

Delen

Reacties

reacties

Een gedachte over “Een ander soort SPIM?

  1. Ton,

    Mooie variant: ik kreeg een week geleden via Skype een verzoek van een totaal onbekende – wellicht software? – om mijn buddy te worden. Sluit niet uit dat dit de IM variant op email spam was 😉

    R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *