Format C: op je iPod?

RIAA iPodOp nu.nl las ik dat de RIAA, overkoepelende organisatie van Amerikaanse platenmaatschappijen, adviseert om een iPod vóór doorverkoop leeg te maken. Dit omdat naar oordeel van de RIAA copyright wordt geschonden als er nog muziek op de iPod staat. Hierbij gaat de RIAA ervan uit dat de gebruiker zijn eerlijk gekochte CD’s heeft geconverteerd naar mp3, en deze op zijn iPod heeft gezet. Maar zo gaat het natuurlijk lang niet altijd. Tegenwoordig download je mp3’s rechtstreeks bij iTunes en naar je iPod. En ik kan me toch niet voorstellen dat het verkopen van je iPod met eerlijk gekochte muziek erop strafbaar is. Dan zou je ook een CD moeten bekrassen wanneer je hem tweedehands aanbiedt, of een cassettebandje vantevoren wissen. Lijkt me niet de bedoeling.

Tegelijkertijd klaagt de NVPI, brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, dat de CD- (en DVD-)verkoop schikbarend terugloopt. Ook dit valt – deels – te wijten aan het illegaal downloaden van muziek.

Wanneer realiseren RIAA en NVPI zich dat het traditionele businessmodel van de platenverkoop op zijn laatste benen loopt? Waarom vechten zij nog steeds tegen een trend die niet meer te stoppen is? Breedband is hier; content gaat steeds minder via ‘brick&mortar’ en steeds meer via ‘one click’. Bouw een solide business- en revenue model rondom het downloaden van content. Consument zijn best bereid te betalen voor gedownloade content – als het maar duidelijk en makkelijk is. Kijk maar naar het enorme (en misschien niet verwachte) succes van iTunes. Embrace the new; don’t fight change!

Delen

Reacties

reacties

13 gedachten over “Format C: op je iPod?

  1. Waarom verwacht je dat een branchevereniging zich bezig houdt met het ontwikkelen van business- en revenuemodellen? Dat is hun taak helemaal niet. Zij zijn er om de gemeenschappelijke belangen te behartigen. Alles wat met ondernemen te maken heeft hoort primair bij de aangesloten bedrijven thuis. Al is het maar omdat je met de mededingingsregels te maken hebt. Uiteraard kan een branchevereniging wel z’n leden prikkelen en stimuleren. Dat doen we dan ook. Maar waar je NVPI schrijft bedoel je dus ‘de leden van de NVPI’. En dat is toch iets anders.

  2. Je nuance is inderdaad correct, Wouter. De business modellen moeten ontwikkeld worden door de leden van de NVPI, niet door de NVPI zelf. Maar tegelijkertijd hoop ik dat de NVPI als branchevereniging oog heeft voor genoemde ontwikkelingen en haar leden op de juiste manier prikkelt en stimuleert, zoals je aangeeft.

  3. Misschien dat dit citaat ter illustratie mag dienen: ‘ De sector werkt hard aan het herstel van de markt, met name door het verder ontwikkelen van de online distributie. Daartoe is een aantal initiatieven in ontwikkeling, zoals een collectieve promotiecampagne voor muziekdownloads, een digitaal magazijn, een content managementsysteem voor kleine labels en artiesten en een gratis ‘kennismakingssite’ voor nieuwe muziek’. Het is afkomstig uit het persbericht dat we uitgaven bij de presentatie van de jaarcijfers 2005. Het is een teken aan de wand voor zowel onszelf als de pers dat niemand hier iets over gevraagd heeft.

  4. You had no need to be nervous, each of your creations turned out amazingly. And it's good to hear that you got to try some new tetrmiques/nacehials too. It all turned out so well. I'm especially drooling over those earrings. They're yummy!!

  5. Dave, I really didn’t think the quality was that bad but I would listen to you and your guest even if I had to stand on my head to hear it. The sound was good enough that I could copy all sorts of notes from, so Bravo! Thaks so much for another great video on social bookmarking.God Bless! You have the best course on the planet.Mark “Elmo” Ellis

  6. No já jsem zase dojatá, prostÄ› super – taky jsem koukala od včera napjatá, kdy nÄ›co pustíš!!!!:)Sobota vypadá velice vydaÅ™enÄ› a díky Markét, Majdo, že se dÄ›líte o vaÅ¡e zážitky, moc moc bych si přála, aby Klárka jednou taky mohla takhle s kamarády …No a sms mÄ› dostaly, tvůj černý humor Markét mÄ› dostává, už se těším, až ho za tÅ™i týdny poznám osobnÄ›:))))Diny

  7. Merci Cher Cédric,alias « Passoulinette » (de litote ?), de bien vouloir remettre à sa place le post-hommage qu’apparemment j’ai eu l’outrecuidance de poster le premier sur le billet du jour.Peut-être cet autre billet saura vous attendrir, Monsieur Anastase de la Tronche-en-Biaise ?..

  8. Thanks, I’ve just been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon so far. However, what in regards to the conclusion? Are you positive concerning the source?

  9. There is already an extensive marketplace for higher education. I am always amazed that what seems to work reasonably well for 13th grade is seen as an impossibly stupid thing to do for 12th graders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *