Hoe viraal is H5N1?

Krijg de vogelgriepWat is de overeenkomst tussen vogelgriep en internet? Beide zijn ze niet gebonden aan grenzen. Daarom heb ik steeds zo mijn gedachten bij koppen als “H5N1-virus duikt op in Slowakije“. Alsof de vogelgriep met een vervalst paspoort de grens is overgestoken! Ik zag een kaartje van Europa met de landen waar de griep heerste. Zwitserland leek een soort van enclave temidden van getroffen landen te zijn. Óf ze zijn niet in staat de vogelgriep te constateren in Zwitserland, óf de vogels hebben besloten om alleen EU-landen aan te doen. H5N1 maakt één ding echter wel duidelijk: preventie hiervan is een zuiver nationale aangelegenheid, terwijl de impact wel degelijk Europees is.

De parallel met internet is evident: ook hier is regelgeving vooral nationaal; en dat terwijl de online community geen grenzen kent. Het betalen van invoerrechten over producten die via internet gekocht zijn in het buitenland is niet erg consequent – ik heb tot nog toe één keer invoerrechten moeten betalen over een bestelling bij Amazon. Daarnaast is het gewoon mogelijk om online medicijnen te bestellen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn. En tenslotte, omdat we het over de grenzeloosheid van internet hebben: Yme maakt op zijn weblog melding van het feit dat de “six degrees of seperation” – binnen zes stappen ken je iedereen ter wereld – niet meer gelden. Dankzij digitale technologie is de zes inmiddels verlaagd naar 4.6. En dat zal alleen nog maar minder worden, lijkt me.

Delen

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *