Nokia N95 of toch TomTom?

Nokia N95Ik ben sinds een ruime maand in het bezit van een Nokia N95. Wat een fantastisch apparaat! En je kunt er ook nog mee bellen. Eén van de redenen voor mij om hem aan te schaffen was de ingebouwde GPS ontvanger. Dit biedt de ruimte aan allerlei Location Based Services, waarbij je (eindelijk) niet meer afhankelijk bent van de stand van de techniek van je eigen telecomprovider.

Bij de GPS ontvanger levert Nokia zelf een routenavigator. Het idee is dat je kostenloos een routebeschrijving kunt opvragen, maar dat je moet betalen als je daadwerkelijk door je telefoon van A naar B genavigeerd wil worden. Het werkt volgens een subscription model: per maand of jaar dat je er gebruik van maakt, betaal je een bepaalde fee. Omdat de kaarten via internet worden binnengehaald, zijn deze altijd up to date. Het model is dus anders dan dat van TomTom, waar je betaalt voor het kastje en je vervolgens direct ‘op weg’ kan.

Nu wilde ik de (‘gratis’) routebeschrijving eens testen toen ik op wintersport ging. Het werkte perfect – hij gaf keurig de te volgen route aan. Helaas had ik buiten mijn internetabonnement van T-Mobile gerekend. Hoewel dit abonnement ongelimiteerd dataverkeer in Nederland toestaat, betaal je in het buitenland ineens 10 euro per MB. Als je vervolgens ontdekt dat het ophalen van één (simpele) routebeschrijving 4 MB vergt, blijkt je wintersportvakantie toch wat duurder uit te vallen dan verwacht. Daarmee is die dienst van Nokia voor een rit naar het buitenland direct tamelijk nutteloos – tenzij ik iets verkeerd doe? Jammer genoeg staat Nokia niet toe dat er (op een legale manier) andere navigatiesoftware op de N95 geïnstalleerd wordt.

Jammer, want voor de rest is de N95 een topproduct.

Delen

Reacties

reacties

5 gedachten over “Nokia N95 of toch TomTom?

 1. He Ton,

  heb zon ding al bijna een jaar. Mogelijkheden zijn onbeperkt, zal je 1feb bij de italiaan laten zien! Nokia maps zijn met maploader van nokia al op je apparaat te zetten. De hele wereld is beschikbaar, als je genoeg ruimte heb (4 Gb); )
  groet,

  Mike

 2. Ha Ton,

  heb sinds gisteren Route 66 er op gezet. Werkt perfect. Is dus ook in het buitenland een optie, zonder het dure internetverkeer.

  Ga binnekort op wintersport, dus gelijk effe testen.

  Groet,
  Louis

 3. Hey, ik heb ook de n95. Met TomTom werkend, helaas kan dat alleen met een EXTERNE gps-muis. Werkt perfect! Als je dat geld voor die extra gps er niet voor over hebt adviseer ik je om route66 erop te gooien. dat kost niets en het werkt perfect en snel. je moet natuurlijk wel minimaal een 2gb microSD erin hebben anders hou je zo weinig ruimte over voor foto’s en mp3’s.

  Dat gedoe met internetten in het buitenland is inderdaad echt een klote-streek. Ik zette een keer google maps aan in Antwerpen en dat koste me direct 8 euro bovenop me abbonnement.

  Route66 mobile kan je simpel vinden op http://www.torrentz.com

  Gr. Jasper

 4. Nice article about the Nokia N95 model Mobile..I am uisng the Unlocked Nokia N95 & nokia6600 model mobile i used the siteunlock-freefor the Mobile unlocking code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *