Hotmail, Gmail of Nomail?

Het zal een jaar of 10 geleden zijn dat ik besloot om een Hotmail account te nemen voor mijn emails. Jarenlang heb ik daar met veel plezier gebruik van gemaakt, maar de laatste tijd merk ik dat Google met zijn Gmail toch wel behoorlijk verder is. Niet alleen vind ik de user interface prettiger, ook integreert het enorm makkelijk met allerlei andere applicaties van Google – met name Google Calendar.

Nu moet ik dus iedereen die mij tot voor kort bereikte via Hotmail, proberen over te halen om voortaan mijn Gmail adres te gebruiken. Dat valt niet mee, met name omdat veel mensen mij hebben ‘voorgeprogrammeerd’ in hun adresboek. De eenvoudigste oplossing lijkt een ‘autoforward’ van al mijn Hotmail-berichten naar Gmail. Veel emailproviders leveren deze dienst, Hotmail helaas niet (althans de onbetaalde versie). 10 jaar na dato blijk ik een verkeerde keuze te hebben gemaakt.

Ik denk dat de toekomst niet meer ligt in het sturen van emails van het ene naar het andere account. Je ziet het al ontstaan op alle sociale netwerksites, zoals Hyves, Facebook en LinkedIn. Je stuurt daar geen mailtjes naar een emailadres, maar rechtstreeks van jouw ‘online identiteit’ naar iemand anders’ online identiteit. En hierbij heeft de ontvanger vaak de volledige controle over de manier waarop hij het bericht wil ontvangen: blijft het binnen de site, wordt het doorgestuurd naar een – zelf te kiezen – emailadres of komt het binnen als SMSje? Dit zal overigens ook leiden tot een dramatische terugval van de hoeveelheid spamverkeer.

Vervolgens ontstaat er echter een nieuw probleem: je kunt niet vanaf – zeg – je Facebook identiteit mailen naar iemands Hyves identiteit. Roept dat om een soort ‘superidentiteit’? OpenID, of toch RealMee?

Delen

Reacties

reacties

4 gedachten over “Hotmail, Gmail of Nomail?

  1. Ton, goede update gedaan van je blog zie ik (nu pas)! Thhhop analyse van verschuiving in het 1-op-1 asynchroon online tekstueel communiceren (e-mail) weer.

    Ik vraag me echter af of het zo is dat de applicaties van netwerken, zoals bij Hyves en Facebook, e-mail overnemen. Of dat je in de toekomst wellicht kan kiezen welke e-mail functionaliteit je integreert in je social networking profiel. Een G-mail widget in je Hyves profiel bijvoorbeeld?

  2. Idealiter kies je inderdaad een emailprovider ‘voor het leven’, en integreer je die – bijvoorbeeld als widget – in de sociale sites. Lijkt me veel beter nog. Laten we onze hoop vestigen op het DataPortability initiatief!

  3. Leuk artikel Ton. Denk dat je analyse mbt email correct wijst op de wenselijkheid van een super identiteit. Ander punt tav ‘contacten’waar dit een oplossing zou kunnen bieden is het fenomeen ‘vriendenlijsten’ en de noodzaak om dat in meerdere sociale netwerken te reproduceren. Tweede pijler die pleit voor een superidentiteit is wat mij betreft je eigen identiteit. Wie wordt er daar niet krankjorum van de zoveelste profielpagina?

    In dat licht haken wij bij RealMee zoveel mogelijk aan bij bestaande, open initiatieven en protocollen zoals microformats en OpenID. We hebben op dit moment reeds een aantal microformats geimpementeerd en zijn bezig met de voorbereidingen van een OpenID implementatie.

  4. Gmail laad ook gewoon veel sneller dan hotmail.com En nu kan je ook de kleuren veranderen echt hellemaal topie! gmail is vele male beter dan hotmail alleen all de emails die verdwijnen in hotmail spamfolder die eigenlijk hellemaal geen spam zijn wordt je #*#&$ van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *