AideRSS: einde aan information overload?

AideRSSVia ReadWriteWeb liep ik tegen de site AideRSS aan. Het idee dat ik al een paar jaar geleden had, begint nu gerealiseerd te worden. Het idee is vrij eenvoudig: stuur een RSS feed waarop je je geabonneerd hebt niet direct door naar je RSS reader, maar laat eerst de relevantie van de individuele artikelen bepalen. Pas als een artikel relevant genoeg wordt bevonden, komt hij in de uiteindelijke (gefilterde) RSS feed terecht. AideRSS bepaalt hierbij de relevantie op basis van het aantal reacties dat er ‘rondom’ het artikel geplaatst is: niet alleen direct eronder, maar ook Digg en Del.icio.us worden geraadpleegd. Het uiteindelijke resultaat is nog vrij ‘grof’, maar het is al een behoorlijke verbetering ten opzcichte van de oorspronkelijke feed.

Zo kun je uit je bestaande feedreader alle feeds exporteren naar OPML, en vervolgens importeren in AideRSS. De resulterende feed kun je vervolgens weer binnen laten lopen in je feedreader (waarbij je je bestaande feeds natuurlijk verwijdert, anders krijg je artikelen dubbel binnen). Of je kunt je rechtstreeks abonneren op een zorgvuldig door ReadWriteWeb samengestelde AideRSS feed over een bepaald onderwerp, zoals Open Data.

Ik hoop dat AideRSS erin slaagt om de relevantie van een artikel nog beter te bepalen, bijvoorbeeld op basis van het aantal views. Uiteindelijk zullen dergelijke mechanismes hopelijk leiden tot minder information overload – het ‘gedwongen’ scannen van honderden artikelen per dag, waarvan een groot deel irrelevant is.

Volgende stap is het verwijderen van de doublures van de berichten die door alle weblogs zo snel mogelijk, maar klakkeloos worden doorgezet – zoals recentelijk rondom de overname van Yahoo door Microsoft.

Delen

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *