Online muziekvrienden

Er zijn weinig mensen te vinden die helemaal niet van muziek houden. Fascinerend is het echter, dat muzikale voorkeuren zo enorm uiteen kunnen lopen. Sommigen zweren bij Mozart, anderen zijn gek van Metallica. De invloed op het sociale leven is duidelijk: vetkuiven, hippies, soulpijpen, new wavers, gabbers, bling-bling. De meest zichbare sociale structuur wordt gevormd door concerten: hier komen gelijkgestemden massaal bij elkaar om uiting te geven aan hun muzikale identiteit.

Dat vraagt om een vertaling naar de digitale wereld. En die is er: Audioscrobbler. Audioscrobbler is een applicatie die bijhoudt welke muziek jij leuk vindt. Dit doet hij met behulp van plugins. Je kunt plugins installeren op muziekspelers als Winamp, Windows Media Player en iTunes. Zodra je vervolgens een nummer afspeelt op je muziekspeler, wordt dit doorgegeven aan Audioscrobbler. Tot zover niets bijzonders. Het briljante is dat Audioscrobbler op basis van de door jou gespeelde nummers een persoonlijk profiel opbouwt. Dit profiel matcht hij met de profielen van andere gebruikers, en op die manier kan hij aanbevelingen doen van artiesten die jij waarschijnlijk ook goed vindt. Via de zustersite van Audioscrobbler, Last.fm kun je zelfs luisteren naar een ‘radiostation’ van iemand met dezelfde muzikale voorkeur als de jouwe! En de muziek die je daar beluistert wordt vervolgens ook weer toegevoegd aan je eigen profiel.

Ik ben zelf inmiddels een profiel aan het opbouwen met de muziek die ik beluister. Uiteraard ontbreekt de WordPress plugin niet; aan de rechterkant van mijn weblog kun je m’n laatste tien beluisterde nummers bekijken.

Wat mij betreft is Audioscrobbler dé manier om je muzikale vriendenkring (online) uit te breiden!

Delen

Reacties

reacties

2 gedachten over “Online muziekvrienden

  1. Pingback: De Tonsument - Over digitale trends, muziek, sport en van alles… » Blog Archive »

  2. Pingback: De Tonsument - Over digitale trends, muziek, sport en van alles… » Blog Archive » Pandora’s muziekdoos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *